/

Zupa z soczewicy. Prosta i smaczna. Na każdą porę, najlepiej smakuje zimą.

Ten arcy prosty przepis na zupę z soczewicy znany jest na całym Bliskim Wschodzie. Nasza propozycja jest przygotowana na wywarze z wołowiny. Jednakże zupa ta może być także przygotowana w wersji wegetariańskiej czyli na wodzie. Najczęściej używa się do jej przygotowania soczewicy zwykłej lub białej. My użyjemy obu rodzajów soczewicy.

Poza w/w składnikami można użyć dodatkowo następujących warzyw: marchew, ziemniaki, seler, pietruszka, cebula, a nawet cukinia. Przyprawy jakich używamy czosnek, czerwona bazylia, zioła prowansalskie, czerwona mielona papryka ( słodka lub pikantna).

Można oprócz w/w użyć również kminu rzymskiego, soku z cytryny i oliwy z oliwek.

W dawnych czasach zupa ta uchodziła z przepis dla ubogich, dzisiaj jest ceniona za swoją prostotę, a przy tym za bogactwo wartości odżywczych takich jak żelazo, potas, błonnik czy białko. Jest także niesamowicie syta.

Przejdź do przepisu

Musicie koniecznie ugotować ją sami, a nie zawiedziecie się…

Zupa z soczewicy

Recipe by Kaukaskie Gotowanie z LilithCuisine: Kuchnia ormiańska, zupaDifficulty: łatwy

Składniki

  • 2 L wywaru wołowego

  • 200 gr soczewicy zwykłej

  • 100 gr soczewicy czerwonej

  • 2-3 ziemniaki

  • 1 cebula

  • 2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
    ( można tu wymieszać 1/1 z papryką mieloną ostrą) wedle uznania

  • szczypta ziół prowansalskich zmieszanych z suszoną czerwoną bazylią

  • 100 gr masła

Instrukcje

    Film pokazowy

    Notatki

    • smacznego:)

    Podobne posty

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.