Zupa z soczewicy. Prosta i smaczna. Na każdą porę, najlepiej smakuje zimą.
Ten arcy prosty przepis na zupę z soczewicy znany jest na całym Bliskim Wschodzie. Nasza propozycja jest przygotowana na wywarze z wołowiny. Jednakże zupa ta może być także przygotowana w wersji wegetariańskiej czyli na wodzie. Najczęściej używa się do jej przygotowania soczewicy zwykłej lub białej. My użyjemy obu rodzajów soczewicy.
Poza w/w składnikami można użyć dodatkowo następujących warzyw: marchew, ziemniaki, seler, pietruszka, cebula, a nawet cukinia. Przyprawy jakich używamy czosnek, czerwona bazylia, zioła prowansalskie, czerwona mielona papryka ( słodka lub pikantna).
Można oprócz w/w użyć również kminu rzymskiego, soku z cytryny i oliwy z oliwek.
W dawnych czasach zupa ta uchodziła z przepis dla ubogich, dzisiaj jest ceniona za swoją prostotę, a przy tym za bogactwo wartości odżywczych takich jak żelazo, potas, błonnik czy białko. Jest także niesamowicie syta.
Przejdź do przepisu
Musicie koniecznie ugotować ją sami, a nie zawiedziecie się…
Zupa z soczewicy
Cuisine: Kuchnia ormiańska, zupaDifficulty: łatwySkładniki
2 L wywaru wołowego
200 gr soczewicy zwykłej
100 gr soczewicy czerwonej
2-3 ziemniaki
1 cebula
2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
( można tu wymieszać 1/1 z papryką mieloną ostrą) wedle uznaniaszczypta ziół prowansalskich zmieszanych z suszoną czerwoną bazylią
100 gr masła
Instrukcje
Film pokazowy
Notatki
- smacznego:)