” SZURPA ” TATARSKI ROSÓŁ podobny do polskiego ale zgoła inny.
Kiedy to Tatarzy zaczęli najeżdżać w XIII wieku Europę nie tylko ich kultura, ale przede wszystkim specyficzna kuchnia zaczęły rozprzestrzeniać się razem z nimi. Dzięki temu, popularna uzbecka zupa SZURPA znana jest niemal w całej Azji Środkowej, Rosji, Ukrainie.
Wszyscy znacie polski rosół, który podawany jest przy okazji najróżniejszych spotkań. Jest on również jednym z dań, jakie królują na polskich stołach przy okazji niedzielnych rodzinnych obiadów.
Szurpa z uwagi na proces przygotowania jest bardzo podobna.
Diabeł jak mówią znawcy tkwi w szczegółach…
Te szczegóły to składniki jakich używa się do przyrządzenia tej oryginalnej zupy.
Przejdź do przepisu

SZURPA – TATARSKI ROSÓŁ.
Cuisine: Kuchnia uzbeckaDifficulty: średnio trudnySkładniki
Wołowina / cielęcina – 1,5 kg
Ziemniaki – 0,5 kg
Ciecierzyca – 300 gr
Pomidory – 200 gram małe lub średniej wielkości kilka sztuk
Marchewki – 2 sztuki
Cebula – 2 średnie
Papryka zielona i czerwona – po 1 szt. Można dodać więcej np. białej jeżeli ktoś lubi.
Koper
Pietruszka
Kolendra jeżeli ją masz 🙂
Film pokazowy
Notatki
- Najlepszy rosół jaki w życiu jedliśmy…