/

” SZURPA ” TATARSKI ROSÓŁ podobny do polskiego ale zgoła inny.

Kiedy to Tatarzy zaczęli najeżdżać w XIII wieku Europę nie tylko ich kultura, ale przede wszystkim specyficzna kuchnia zaczęły rozprzestrzeniać się razem z nimi. Dzięki temu, popularna uzbecka zupa SZURPA znana jest niemal w całej Azji Środkowej, Rosji, Ukrainie.

Wszyscy znacie polski rosół, który podawany jest przy okazji najróżniejszych spotkań. Jest on również jednym z dań, jakie królują na polskich stołach przy okazji niedzielnych rodzinnych obiadów.

Szurpa z uwagi na proces przygotowania jest bardzo podobna.

Diabeł jak mówią znawcy tkwi w szczegółach…

Te szczegóły to składniki jakich używa się do przyrządzenia tej oryginalnej zupy.

Przejdź do przepisu
Zupa ta oprócz mięsa to mnóstwo warzyw.

To co znajduje się w garnku woła ZJEDZ MNIE:)

SZURPA – TATARSKI ROSÓŁ.

Recipe by Kaukaskie Gotowanie z LilithCuisine: Kuchnia uzbeckaDifficulty: średnio trudny

Składniki

  • Wołowina / cielęcina – 1,5 kg

  • Ziemniaki – 0,5 kg

  • Ciecierzyca – 300 gr

  • Pomidory – 200 gram małe lub średniej wielkości kilka sztuk

  • Marchewki – 2 sztuki

  • Cebula – 2 średnie

  • Papryka zielona i czerwona – po 1 szt. Można dodać więcej np. białej jeżeli ktoś lubi.

  • Koper

  • Pietruszka

  • Kolendra jeżeli ją masz 🙂

    Film pokazowy

    Notatki

    • Najlepszy rosół jaki w życiu jedliśmy…

    Podobne posty

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.