/

Szaszłyki ormiańskie Chorowac. Karkówka grilowana na ormiańskich sztycach SZISZ.

Samo CHOROWAC po ormiańsku znaczy po prostu grilowanie lub pieczone na ogniu.

Do przygotowania tego tradycyjnego ormiańskiego chorowac używamy każdego rodzaju mięsa. Naszym zdaniem najlepiej smakuje karkówka wieprzowa i żeberka wieprzowe. Można także zrobić je z mięsa baraniego i wołowego oraz z kurczaka.

Przygotowanie tradycyjnego ormiańskiego chorowac wymaga odpowiedniego grilla.

Nasz grill ma 1 metr długości i 0,5 metra szerokości. Każdorazowo węgiel drzewny wypalamy z drewna liściastego. Można również użyć gotowego węgla workowanego.

Jednakże samodzielne wypalanie węgla dodaję widowiskowości przygotowania grilla.

Samo mięso griluje się na specjalnych sztycach. Z rosyjskiego zwanych SZAMPURY, a z ormiańskiego SZISZ.

Mając tak duży grill jesteśmy jednorazowo grilować ponad 5kg mięsa, co gwarantuje że wszyscy goście w jednym momencie otrzymają świeże, gorące mięso do konsumpcji.

W tradycji ormiańskiej męska część rodziny, która gremialnie uczestniczy w grilowaniu degustuje mięso wraz z tradycyjnym chlebem ormiańskim Lawasz prosto z grilla zakrapiając odrobiną “wody ognistej”.

Mięso prosto ze sztycy smakuje najlepiej, a podawane jest wraz z tradycyjnym chlebem ormiańskim LAWASZ.

Prawdziwe ormiańskie szaszłyki – CHOROWAC

Recipe by Kaukaskie Gotowanie z LilithCuisine: Kuchnia ormiańska, szaszłykiDifficulty: łatwy

Składniki

  • 2 kg karkówki wieprzowej

  • 6-8 cebul

  • czerwona mielona papryka słodka

  • czerwona mielona papryka ostra

  • sól i pieprz do smaku

    Film pokazowy

    Notatki

    • Zdajemy sobie sprawę że nie każdy ma duży grill czy sztyce, dlatego uspokajamy że tak przygotowane mięso można grilować na tradycyjnym ruszcie.

    Podobne posty

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.