Szaszłyki ormiańskie Chorowac. Karkówka grilowana na ormiańskich sztycach SZISZ.
Samo CHOROWAC po ormiańsku znaczy po prostu grilowanie lub pieczone na ogniu.
Do przygotowania tego tradycyjnego ormiańskiego chorowac używamy każdego rodzaju mięsa. Naszym zdaniem najlepiej smakuje karkówka wieprzowa i żeberka wieprzowe. Można także zrobić je z mięsa baraniego i wołowego oraz z kurczaka.

Nasz grill ma 1 metr długości i 0,5 metra szerokości. Każdorazowo węgiel drzewny wypalamy z drewna liściastego. Można również użyć gotowego węgla workowanego.
Jednakże samodzielne wypalanie węgla dodaję widowiskowości przygotowania grilla.
Samo mięso griluje się na specjalnych sztycach. Z rosyjskiego zwanych SZAMPURY, a z ormiańskiego SZISZ.

W tradycji ormiańskiej męska część rodziny, która gremialnie uczestniczy w grilowaniu degustuje mięso wraz z tradycyjnym chlebem ormiańskim Lawasz prosto z grilla zakrapiając odrobiną “wody ognistej”.

Prawdziwe ormiańskie szaszłyki – CHOROWAC
Cuisine: Kuchnia ormiańska, szaszłykiDifficulty: łatwySkładniki
2 kg karkówki wieprzowej
6-8 cebul
czerwona mielona papryka słodka
czerwona mielona papryka ostra
sól i pieprz do smaku
Film pokazowy
Notatki
- Zdajemy sobie sprawę że nie każdy ma duży grill czy sztyce, dlatego uspokajamy że tak przygotowane mięso można grilować na tradycyjnym ruszcie.