PUTUK danie podawane w pojedynczych garnuszkach
Danie to jest przygotowywane w specjalnych glinianych garnuszkach. do przygotowania tego przepisu zamówiliśmy oryginalne gliniane garnuszki, które przyjechały do nas z Armenii.
Ważnym jest, aby mieć naczynia z przykryciem.

Sposób przygotowania tego dania jest zaskakująco łatwy. Niewielkie rozmiary oraz pojemność garnuszków ( raptem 0,5 litra) powodują, że każda porcja oddaje wspaniałość aromatów i potraw.
Jeden garnuszek to jedna porcja i uwierzcie mi, że nikt po zjedzeniu nie będzie głodny.
Danie to jest najsmaczniejsze, gdy użyjemy mięsa baraniego. W naszym wydaniu jest to czysta wołowinka.
PUTUK danie podawane w pojedynczych garnuszkach
Cuisine: Ormiańska kuchnia, danie jednogarnkowe, obiadDifficulty: łatwySkładniki
około 900 gr wołowiny
około 100 gr ciecierzycy umytej i namoczonej przez cala dobę przed przygotowaniem dania
3-4 ziemniaki
suszone śliwki
suszone morele
1-2 pomidory
suszona czerwona bazylia
masło około 20 gr na garnuszek
woda
sól i pieprz do smaku
Instrukcje
- Wszystkie ułożone według instruktarzu garnuszki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200C na około 2 godziny.