Grilowane serca indycze.
Dania mięsne | Kuchnia polska

Grilowane serca indycze.

Zacznijmy od tego czy lubimy podroby otóż… Wielu, o ile nie większość powie – Podrobów nie toleruję! Tylko czy na pewno tak jest. Nie jednokrotnie podróżując po świecie wielu skusi się dla zabawy czy zwykłego zakładu ze znajomymi, że spróbujemy coś czego na co dzień nie jemy. Traktujemy to jako doświadczenie. Zyskujemy też możliwość pochwalenia…

MOŻOŻ, stary ormiański przepis na marynowanie nóżek wieprzowych.
Dania mięsne | Kuchnia ormiańska

MOŻOŻ, stary ormiański przepis na marynowanie nóżek wieprzowych.

W wielu rozmowach wśród naszej rodziny czy przyjaciół opowiadamy o naszym, gotowaniu, przepisach i dlaczego zdecydowaliśmy się tym dzielić z szerszą publicznością. Odpowiedź jest prosta. Lubimy gotować i jeść potrawy jakie można spotkać tylko podczas podróży czy wizytując restauracje specjalizujące się w kuchni danego kraju. Mamy to szczęście, że będąc mieszanym małżeństwem mieszamy smaki, zapachy,…

Łosoś marynowany w soli.
Dania rybne | Kuchnia świata

Łosoś marynowany w soli.

Ryba ta nie cieszyła się popularnością, gdyż najbardziej odstraszającym czynnikiem była jego cena. Zawsze patrzono na tą rybę jako coś wykwintnego i zawsze był kojarzony z wyjątkowymi okazjami. To już na szczęście czasy przeszłe! Łosoś nie jest już postrzegany jako niedostępny rarytas. można go przygotować na wiele sposobów. Łosoś jest produktem, z którym można poszaleć,…

Wędzone domowe wędliny. Smak i tradycja w jednym.
Dania mięsne | Kuchnia polska

Wędzone domowe wędliny. Smak i tradycja w jednym.

Wędzenie obecne jest w polskiej kuchni od stuleci i łączy tradycję z nowoczesnością. Przez stulecia zapasy mięsa solono, suszono lub wędzono na zimę. Wędzone szynki i łopatki w staropolskiej kuchni zwano z niemiecka “szołdrami” (dziś pod tą nazwą funkcjonuje nadal potrawa kuchni śląskiej). Wędzenie jest jednym z najstarszych sposobów utrwalania pro­duktów spożywczych. Trochę informacji. Do…

Sadzimy czosnek w naszym przydomowym ogródku…
ciekawostki

Sadzimy czosnek w naszym przydomowym ogródku…

O zaletach czosnku nie trzeba dużo mówić. Jest to naturalny antybiotyk. Czosnek został udomowiony i jest uprawiany od mniej więcej 5 tysięcy lat temu. Początkowo został rozpowszechniony w Chinach, następnie w Indiach. Dużą popularność zyskał w starożytności. Uprawiali go Rzymianie, Asyryjczycy, Egipcjanie, Grecy, Hebrajczycy i Arabowie. Dla niektórych był on tak ważny, że gdy w…

Masło czosnkowo-ziołowe
Bez kategorii

Masło czosnkowo-ziołowe

Przepis na zrobienie tego dodatku w domowych warunkach jest banalnie prosty. Warunek konieczny, który jest niezbędny do spełnienia to użycie świeżych składników. Świeży czosnek oraz natka pietruszki są gwarancją wspaniałego zapachu oraz wybornego smaku. Zrobione z prawdziwego masła, świeżego czosnku oraz świeżych ziół. … Smakuje fantastycznie i stawia kropkę nad „i” wielu daniom. Można je…

Karp grilowany na dwa różne sposoby. Na Wigilię Bożego Narodzenia idealny.
Dania rybne | Kuchnia polska

Karp grilowany na dwa różne sposoby. Na Wigilię Bożego Narodzenia idealny.

Kilka słów na temat samej ryby… Do Polski został sprowadzony najprawdopodobniej między XII a XIII wiekiem przez cystersów z Moraw lub Czech. Zakon ten ma ogromny wkład w popularyzację hodowli karpi w Europie. Przy każdym cysterskim klasztorze były obecne sztuczne stawy, a w nich pływały rzeczone ryby. Historia karpia w kraju nad Wisłą ma swoje…

Zwiastun kanału youtube.
Bez kategorii

Zwiastun kanału youtube.

W tym miejscu zapraszamy Was do wspólnej, kolorowej, a przede wszystkim smacznej podróży kulinarnej. Armenia, jako mój kraj urodzenia będzie wiodła na naszym BLOGU prym. Jednakże pokażemy Wam przepisy z szeroko rozumianego regionu południowego Kaukazu , krajów Arabskich, Grecji, Gruzji i wiele innych. Na nasze wspólne przygody kulinarne zapraszamy Was w naszym zwiastunie. https://youtu.be/MxrnlLtoTJ8 Pozdrawiamy…

WYKOPKI – ponad 25 kg ziemniaków z poletka 2m X 2m
ciekawostki

WYKOPKI – ponad 25 kg ziemniaków z poletka 2m X 2m

Dwoje pozytywnych wariatów czyli my 🙂 Zupełnie bez planowania zasadziliśmy w naszym ogródku 12 sztuk ziemniaków. Czym się kierowaliśmy? Przede wszystkim zabawa oraz chęć sprawdzenia jaki będzie efekt końcowy. Nie będziemy Was zanudzać i zerknijcie na filmik, w którym bawiliśmy się jak małe dzieci 🙂 https://youtu.be/e0akjLEhaTM Pozdrawiamy Lilith i Paweł

Co robimy poza gotowaniem?
ciekawostki

Co robimy poza gotowaniem?

Dbamy o nasze pszczółki przed nadejściem zimy. Jak każde żywe stworzenie, jakie bierzemy pod opiekę pszczoły również wymagają całorocznej pracy, planowania, przewidywania. Wszystkie wyżej wymienione czynności służą jednemu celowi – zbiór miodu, a przy okazji dbanie o najważniejszą rzecz czyli cały ekosystem wokół nas. Bez pszczół nie ma nas!!! Wrzucamy ten krótki materiał, aby pokazać…

PRZYSTAWKA  Z CUKINII z twarożkiem, ziołami i orzechami
Dania wegetariańskie

PRZYSTAWKA Z CUKINII z twarożkiem, ziołami i orzechami

Witajcie, kolejny przepis to przystawka, jaka ubarwi wasz stół i zaskoczy gości. Połączenie cukinii, twarożku, ziół i orzechów wprowadzi Wasze kubki smakowe na inny poziom smakowy. Koniecznie wypróbujcie, skomentujcie, nie zapomnijcie zasubskrybować naszego kanału i zaznaczeniu dzwoneczka, który powiadomi Was o kolejnych pysznych przepisach jakie przygotowujemy.

Pieczona papryka i zioła. przepis na wyjątkową przystawkę.
Dania wegetariańskie

Pieczona papryka i zioła. przepis na wyjątkową przystawkę.

Niniejszym odkrywam przed Wami mój autorski przepis na fantastyczną przystawkę. Przygotujecie ją w 10 minut, nie wliczając w to czasu bezobsługowego pieczenia papryki w piekarniku:) Nie będzie tutaj zawiłych opisów. Krótko, zanim zacznie się impreza na pierwszy ogień idzie aperitif, potem przystawka na pobudzenie apetytu, a później to już cytując Horacego […CARPE DIEM…]