Pirzola – arabski sposób na grilowanego kurczaka
Słowo PIRZOLA po polsku znaczy posiekać. Tak więc zapraszamy Was do wypróbowania przepisu, jakiego jeszcze nie przygotowywaliście.
Dania kuchni arabskiej są dla nas zagadką.
Często będąc na wakacjach i mając możliwość skosztowania specjałów danego regionu lub też zapoznania się ze sposobami przygotowania nie jesteście w stanie poznać Tajemnic kuchni danego państwa czy regionu. Dlatego staramy się stanąć na wysokości zadania i przedstawiamy Wam przepisy, które są warte eksperymentowania i wykorzystania we własnej kuchni.
Nie bójcie się eksperymentować!!!!
Grilowany kurczak w marynacie jogurtowej wraz z pieczonymi ziemniaczkami i pieczonymi warzywami spowoduje, że wasze kubki smakowe eksplodują.
Składniki jakich użyłem są precyzyjnie określone w filmie. Mamy nadzieję, że nasza propozycja przypadnie Wam do gustu i spróbujecie przygotować to danie sami. W następnych odsłonach naszego bloga pokarzemy inne wersje tego dania z wykorzystaniem jagnięciny/baraniny.

Poniżej obraz mięsa już zamarynowanego, w trakcie grilowania.

Pirzola- arabski sposób na grilowanego kurczaka
Cuisine: Kuchnia arabskaDifficulty: łatwySkładniki
około 1,5 kg bioder z kurczaka
400 gr jogurtu typu greckiego lub naturalnego
mielony czosnek
kurkuma
sumak – przyprawa bardzo popularna w krajach arabskich
papryka mielona chili
ketchup
cebula
czerwona bazylia, pietruszka, kolendra
sól i pieprz do smaku