Ormiańska Haszlama na karkówce jagnięcej.
HASZLAMA jaką dzisiaj Wam prezentujemy jest jedną z wielu wersji, jakie dla Was przygotujemy. Jest to bardzo proste jednogarnkowe danie jakie z łatwością przygotujecie dla swojej rodziny czy gości. Mięso jagnięce użyte do tej wersji choć mało popularne w Polsce nadaje temu przepisowy niesamowity delikatny smak. Jest to wprost alternatywa dla tradycyjnego polskiego schabowego z ziemniakami nie ujmując nic schabowemu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, gdyż jest tego wart, a prostota wykonania wprowadzi na wasz stół coś nowego i oryginalnego.
“Przygotowałam ten przepis dla moich chłopaków i teraz muszę go często powtarzać”
Ormiańska Haszlama na karkówce jagnięcej.
Cuisine: Kuchnia ormiańskaDifficulty: łatwySkładniki
1 kg baraniny lub antrykot wołowy z kością
5-6 średniej wielkości ziemniaków
2 czerwone lub białe papryki
4 dojrzałe pomidory lub można zamienić na przecier pomidorowy/pomidory z puszki
pęczek natki pietruszki
garść zielonej kolendry
odrobina cząbru/czerwonej bazylii
sól, pieprz do smaku
50 gr masła lub masła klarowanego
200 ml wywaru po gotowaniu mięsa lub wody jeżeli nie macie wywaru
Film pokazowy
Notatki
- Danie inne niż schabowy z kapustą i ziemniakami:)