/

MOŻOŻ, stary ormiański przepis na marynowanie nóżek wieprzowych.

Przejdź do przepisu

W wielu rozmowach wśród naszej rodziny czy przyjaciół opowiadamy o naszym, gotowaniu, przepisach i dlaczego zdecydowaliśmy się tym dzielić z szerszą publicznością. Odpowiedź jest prosta. Lubimy gotować i jeść potrawy jakie można spotkać tylko podczas podróży czy wizytując restauracje specjalizujące się w kuchni danego kraju. Mamy to szczęście, że będąc mieszanym małżeństwem mieszamy smaki, zapachy, podejście do kuchni. Efektem są czasami zaskakujące rezultaty końcowe.

Podczas rozmów opowiadaliśmy o ormiańskim daniu nazywanym MOŻOŻ.

Co to takiego…?

Jest to bardzo stary przepis na zamarynowanie wieprzowych nóżek.

Nie chcieliśmy tylko mówić o niej więc postanowiliśmy nagrać proces przygotowania tej nieznanej i nie spotykanej przystawki.

Nasze opowieści o tym daniu były początkiem wielu żartów…

Nogi wieprzowe zamieniły się w “ormiańskie”, potem na “nasze”, a proces marynowania – na pedicure. Ostatecznie nagrywając nasz filmik poszliśmy dalej z żartami i w filmie pojawia się publiczne golenie nóg w wykonaniu LILITH hahaha.

Tak więc tak niepozorne nóżki zamieniamy w coś czego nigdy nie próbowaliście 🙂

Jak już się zamarynują i przejdą wszystkimi przyprawami do wódeczki smakują wybornie:)

Jeżeli jesteście gotowi by znowu spróbować czegoś nowego, czegoś czego w życiu nie jedliście ten przepis jest dla Was.

Zachętą zwłaszcza dla kobiet powinien być zastrzyk kolagenowy, jaki w tym daniu się znajduje. Kobietom natomiast o kolagenie elaboratów pisać nie muszę. Chyba haha.

MOŻOŻ, stary ormiański przepis na marynowanie nóżek wieprzowych.

Recipe by [email protected]Cuisine: Kuchnia ormiańskaDifficulty: łatwy

Składniki

  • 6 – 2,5 kg nóżek wieprzowych może być więcej na dłużej wystarczy:)

  • 3 litry chłodnej wody

  • 2 łyżki/litr wody soli

  • 1 duża marchewka

  • kilka gałązek pietruszki/naci selera

  • 20 ziaren pieprzu czarnego

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 8 dużych ząbków czosnku

  • 4-5 dużych listków laurowych

  • 100ml/1litr octu jabłkowego lub 80ml/1litr octu spirytusowego

Sposób przygotowania w filmiku poniżej

    Film pokazowy

    Notatki

    • Życzymy nowych doznań smakowych…

    Podobne posty

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *