/

Łosoś marynowany w soli.

Przejdź do przepisu

Ryba ta nie cieszyła się popularnością, gdyż najbardziej odstraszającym czynnikiem była jego cena. Zawsze patrzono na tą rybę jako coś wykwintnego i zawsze był kojarzony z wyjątkowymi okazjami. To już na szczęście czasy przeszłe! Łosoś nie jest już postrzegany jako niedostępny rarytas. można go przygotować na wiele sposobów.

Łosoś jest produktem, z którym można poszaleć, ale nadaje się także dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją kulinarną przygodę. Nie tak łatwo zepsuć smak, a przez swoją uniwersalność trafia w najbardziej zróżnicowane gusta.

Co ciekawe, ryba smakuje fantastycznie nawet na surowo. Sushi bez łososia nie byłoby takie samo… Do łososia bardzo dobrze pasują cytryna, chili, czosnek, imbir i swojski chrzan. Mięta nadaje mu odświeżający zapach, a rozmaryn dodaje charakteru.

The sky is the limit:)

Jeśli chodzi o tą rybę to tylko wasza wyobraźnia będzie ograniczała wasze pomysły na jego wykorzystanie.

Łosoś to nie tylko efektownie wyglądająca ryba ale niesie wiele dobrego dla naszego organizmu.

Ważne miejsce w składzie łososia zajmują kwasy tłuszczowe Omega-3, które można znaleźć przede wszystkim w rybach morskich. Zawartoś kwasów: eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA) troszczy się o prawidłowe funkcjonowanie serca, przyczynia się do utrzymania dobrego widzenia, a także dba o właściwe działanie mózgu. Z kolei kwas alfa-linolenowy (ALA) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Łososia warto łączyć z produktami bogatymi w witaminę C. Nie tylko ze względu na przyjemności podniebienia, ale przede wszystkim dla zwiększenia przyswajalności witaminy B12, kluczowej dla dobrego samopoczucia i procesów związanych z przemianą materii Papryka, pomidory, brukselka i brokuły to pod tym względem najlepsi partnerzy dla morskiego drapieżnika. Dobrze jest mieć do dyspozycji także szpinak i migdały, które pozwolą na bardziej efektywne przyswojenie witaminy D, odpowiadającej, między innymi, za układ odpornościowy. Przy okazji nie można nie wspomnieć o tym, że takie dodatki zrobią z ryby wyśmienite danie.

Nie musimy jak Nikodem Dyzma ubierać fraku, aby rozkoszować się wykwintnym daniem. Wystarczy trochę czasu i luksus gości na naszym talerzu:)

Łosoś marynowany w soli.

Recipe by [email protected]Cuisine: Kuchnia świataDifficulty: łatwy

Składniki

  • filet łososia około 1kg

  • +/-1 kg soli ( użyjcie tyle ile wam odpowiada smakowo)

  • 2-3 listki laurowe

  • +/- 20 ziaren jałowca

  • +/- 20 ziaren czarnego pieprzu

  • 1-2 duże cytryny

  • seler naciowy im więcej tym bardziej esencjonalnie

  • olej do zalania ryby po brzegi

    Film pokazowy

    Notatki

    • Smakuje wybornie przez długi czas.

    Podobne posty

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.