/

Grilowane serca indycze.

Zacznijmy od tego czy lubimy podroby otóż…

Wielu, o ile nie większość powie Podrobów nie toleruję! Tylko czy na pewno tak jest. Nie jednokrotnie podróżując po świecie wielu skusi się dla zabawy czy zwykłego zakładu ze znajomymi, że spróbujemy coś czego na co dzień nie jemy. Traktujemy to jako doświadczenie. Zyskujemy też możliwość pochwalenia się wśród znajomych i przyjaciół. Jedliśmy np. smażone robale 🤯 czy inne wykwintne dla lokalnych kuchni przysmaki.

Przejdź do przepisu

Dlaczego unikamy podrobów w kuchni?

Wielu z nas stroni od podrobów, gdyż uważa, iż jest to jedzenie dla biednych. Otóż nie każdy zdaje sobie sprawę może dlatego, że dużo zarabia, ale kawior czy grasica to też podroby. Każdy, no może prawie każdy jadł rodzimą kaszaneczkę czy flaczki.

To też dania z podrobów… Kojarzenie podrobów z biedą zakorzeniło się w czasach komuny panującej w Polsce, kiedy to trudno było zaopatrzyć się w wiele produktów w tym mięso. Jednakże w kuchni staropolskiej podroby należały i tu wielu zaskoczymy do przysmaków. Jeśli pozbędziesz się tego uwarunkowanego historią skojarzenia i spojrzysz w karty fine diningowych restauracji, zobaczysz, że choć piąta ćwiartka w masarni koło domu kosztuje niewiele, to w dobrej knajpie już nie.

Podroby zdrowe czy niezdrowe?

Niestety panuje też przekonanie, że podroby są niezdrowe. Przecież wszystko jemy jest niezdrowe zwłaszcza w nadmiarze. Nie namawiamy do jedzenia podrobów na śniadanie, obiad i kolację. Należy je traktować jako odskocznię od codziennych potraw. Dla obalenia tego mitu należy zaznaczyć, że podroby to jednak rezerwuar białka, witamin i składników mineralnych. Jakich? Wątróbka zawiera dużo witaminy B12 oraz kwasu foliowego i dobrze przyswajalnego żelaza, jest wiec idealna dla osób z niedoborem tego minerału. Oprócz tego podroby są źródłem witamin: A, PP, D, E, K i C. Zawierają też elastynę i kolagen.

Ciekawostka…

Zaskoczymy Was także informacją, że podroby to również afrodyzjaki z racji dużej zawartości białka i protein, które dodają mocy.

Grilowane serca indycze. Ciekawa alternatywa na grilowane mięso.

Recipe by [email protected]Cuisine: Kuchnia polska/świataDifficulty: łatwy

Składniki

  • 3,2 kg serc indyczych

  • sól i pieprz do smaku

  • czerwona ostra papryka

  • 4-5 łyżek stołowych WHISKY dla zaostrzenia smaku

  • oliwa z oliwek

Instrukcje

  • serca indycze czyścimy z błonek i tłuszczyku
  • przyprawiamy i odstawiamy do zamarynowania
  • grillujemy uważając żeby nie przeciągnąć mięsa na ogniu gdyż wyschnie i zrobi się twarde

Film pokazowy

Notatki

  • Smacznego biesiadowania:)

Podobne posty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.