CZACHOBILI – jednogarnkowe danie z kurczaka
Przepis na tą gruzińską potrawę nie tylko, że jest banalnie prosty to w efekcie daję nam danie które wspaniale smakuje. Konsystencją przypomina nieco gulasz gdyż jest dość gęsty, ale bardzo często podawane jest jako zupa.
Sami zdecydujecie jak finalnie ma ono wyglądać. to co możemy zagwarantować to bez względu na formę podania smakować będzie niezmiennie obłędnie.
W dużym uproszczeniu CZACHOBILI to kurczak z ziołami, podawany w sosie na bazie pomidorów.
Ilość i różnorodność składników jakich używamy do przygotowania potrawy powoduje iż jest ono niesamowicie kolorowe, pachnie niebiańsko i dzięki nim włąsnie dlatego tak wspaniale smakuje.

Każdy etap przygotowania tego dania daje mnóstwo doznań zapachowych i wzrokowych. Zobaczycie to na naszym filmie jaki załączamy niżej.

Zapach zrumienionego na maśle kurczaka unosił się w całym naszym ogrodzie:)
Etap gotowania dania po dodaniu wszystkich składników powoduje,że chce się je jeść prosto z garnka:)

CZACHOBILI – jednogarnkowe danie z kurczaka
Cuisine: Kuchnia gruzińskaDifficulty: łatwySkładniki
12 części kurczaka – mogą być skrzydełka, pałki, udka lub cały kurczak
6 dojrzałych słodkich pomidorów lub przecieru pomidorowego
200 ml wody
2 papryki – czerwona/biała
2 cebule
3-4 ząbki czosnku
2 małe listki laurowe
20 g masła
1 łyżeczka mielonej kolendry
sól do smaku
szczypta adżiki do smaku – opcjonalnie
ostra papryka
pęczek natki pietruszki
pęczek koperku
pęczek kolendry
Film pokazowy
Notatki
- smacznego:)