/

CZACHOBILI – jednogarnkowe danie z kurczaka

Przejdź do przepisu

Przepis na tą gruzińską potrawę nie tylko, że jest banalnie prosty to w efekcie daję nam danie które wspaniale smakuje. Konsystencją przypomina nieco gulasz gdyż jest dość gęsty, ale bardzo często podawane jest jako zupa.

Sami zdecydujecie jak finalnie ma ono wyglądać. to co możemy zagwarantować to bez względu na formę podania smakować będzie niezmiennie obłędnie.

W dużym uproszczeniu CZACHOBILI to kurczak z ziołami, podawany w sosie na bazie pomidorów.

Ilość i różnorodność składników jakich używamy do przygotowania potrawy powoduje iż jest ono niesamowicie kolorowe, pachnie niebiańsko i dzięki nim włąsnie dlatego tak wspaniale smakuje.

Każdy etap przygotowania tego dania daje mnóstwo doznań zapachowych i wzrokowych. Zobaczycie to na naszym filmie jaki załączamy niżej.

Z
Zapach zrumienionego na maśle kurczaka unosił się w całym naszym ogrodzie:)

Etap gotowania dania po dodaniu wszystkich składników powoduje,że chce się je jeść prosto z garnka:)

Czyż nie wygląda wspaniale?

CZACHOBILI – jednogarnkowe danie z kurczaka

Recipe by Kaukaskie Gotowanie z LilithCuisine: Kuchnia gruzińskaDifficulty: łatwy

Składniki

  • 12 części kurczaka – mogą być skrzydełka, pałki, udka lub cały kurczak

  • 6 dojrzałych słodkich pomidorów lub przecieru pomidorowego

  • 200 ml wody

  • 2 papryki – czerwona/biała

  • 2 cebule

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 2 małe listki laurowe

  • 20 g masła

  • 1 łyżeczka mielonej kolendry

  • sól do smaku

  • szczypta adżiki do smaku – opcjonalnie

  • ostra papryka

  • pęczek natki pietruszki

  • pęczek koperku

  • pęczek kolendry

    Film pokazowy

    Notatki

    • smacznego:)

    Podobne posty

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.