/

Chaczapuri adżarskie, przepyszny chlebek z nadzieniem serowym i jajkiem

Chaczapuri adżarskie to jedno z najpopularniejszych dań kuchni gruzińskiej, znane w kraju i za granicą. Można je łatwo przygotować w domu, nawet za pierwszym razem.

Chaczapuri adżarskie

Cuisine: Kuchnia gruzińskaDifficulty: łatwy

Składniki

  • 1 kg mąki

  • 300 – 400 ml wody o temperaturze 40C

  • 50g drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 ,5 łyżeczki soli

  • 2 łyżki oleju roślinnego

  • masło lub margaryna – 100 gr (w temperaturze pokojowej)

  • Nadzienie
  • 4 kulki ser mozzarella ( porządnie wycisnąć z niej wodę )

  • 200 g ser świeży (typu greckiego śniadaniowy – słony ). Można zamienić na tłusty twaróg wtedy należy dodać łyżkę stołową gęstego jogurtu do ujednolicenia masy.

  • 300 g sera typu gołda

  • Opcjonalnie: Można zetrzeć do sera 100g masła – wymieszać

  • 1 żółtko/szt łódeczki do położenia na ser 2 min. Przed zakończeniem pieczenia.

    Film pokazowy

    Notatki

    • Smacznego:)

    Podobne posty

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.