Chaczapuri adżarskie, przepyszny chlebek z nadzieniem serowym i jajkiem
Chaczapuri adżarskie to jedno z najpopularniejszych dań kuchni gruzińskiej, znane w kraju i za granicą. Można je łatwo przygotować w domu, nawet za pierwszym razem.
Chaczapuri adżarskie
Cuisine: Kuchnia gruzińskaDifficulty: łatwySkładniki
1 kg mąki
300 – 400 ml wody o temperaturze 40C
50g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 ,5 łyżeczki soli
2 łyżki oleju roślinnego
masło lub margaryna – 100 gr (w temperaturze pokojowej)
- Nadzienie
4 kulki ser mozzarella ( porządnie wycisnąć z niej wodę )
200 g ser świeży (typu greckiego śniadaniowy – słony ). Można zamienić na tłusty twaróg wtedy należy dodać łyżkę stołową gęstego jogurtu do ujednolicenia masy.
300 g sera typu gołda
Opcjonalnie: Można zetrzeć do sera 100g masła – wymieszać
1 żółtko/szt łódeczki do położenia na ser 2 min. Przed zakończeniem pieczenia.
Film pokazowy
Notatki
- Smacznego:)