/

BAKLAVA – PAHLAVA przepyszne cisto z nadzieniem orzechowym

Mega pyszna i przesłodka uczta dla łasuchów.

Baklava to bogate, maślane słodkie ciasto składające się z wielu warstw chrupiącego filo, nadziewane posiekanymi orzechami i słodzone aromatycznym syropem.
To jest absolutnie pyszne!

Przejdź do przepisu

“najlepsze ciasto, jakie kiedykolwiek jaedliście”

-Anonymous

BAKLAVA!! Mega pyszna i przesłodka uczta dla łasuchów.

Recipe by Kaukaskie Gotowanie z LilithCuisine: Ormiańska kuchnia, DeserDifficulty: średnio trudne

Składniki

  • 600g cukru

  • 400ml roztopionego masła

  • 300ml wody

  • 1 pomarańcza

  • 6 goździków

  • 2 plastry cytryny

  • 1 laska cynamonu

  • Ciasto
  • 900 g ciasta filo ( jeżeli masz mrożony rozmroź uprzednio w lodówce )

  • Nadzienie
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

  • 1 łyżka cukru

  • 600 g orzechów włoskich

Instrukcje

  • Aby zrobić nadzienie, rozdrobnij orzechy włoskie w robocie kuchennym na 0,5cm kawałki. Nie miel drobniej, dodaj mielony cynamon i cukier.
  • Posmaruj masłem blachę do pieczenia o wymiarach 35×25 cm. Rozpocznij układanie ciasta filo na blasze. Ostrożnie rozłóż pierwszy arkusz ciasta filo na blachę. Delikatnie dociśnij filo dłońmi, aby ładnie je rozłożyć aż do rogów naczynia. Powtórz ten sam proces z drugim arkuszem ciasta filo, lekko przykrywając pierwszy arkusz. Skrop filo masłem, NIE NALEŻY smarować masłem ciasta. To sprawi, że filo będzie znacznie bardziej chrupiące. Rozłóż trzeci arkusz ciasta filo bezpośrednio na pierwsze dwa arkusze, tak aby ładnie przylegał do formy aż po brzegi. Posyp je garścią nadzienia. Rozłóż czwarty arkusz ciasta filo bezpośrednio na formę, tak jak poprzedni, upewniając się, że przykrywa nadzienie. Skrop masłem. Posyp go garścią nadzienia. Dodaj kolejne dwa arkusze ciasta filo skrapiając masłem każdy arkusz.
    Powtórz ten sam proces ze wszystkimi pozostałymi arkuszami ciasta filo i nadzieniem.
    Dodaj 2 z 3 pozostałych arkuszy filo złożonych na pół, aby ładnie i dokładnie pasowały do formy bez zwisających końców. Skrop każde masłem. Rozłóż ostatni arkusz ładnie na wierzchu, tak jak pokazałam w filmiku.
  • Ostrożnie użyj pędzla, aby włożyć go dookoła boków baklawy, tworząc ładną górną warstwę. Wlej całe pozostałe masło na wierzch i możesz teraz posmarować nim ciasto filo.
    Wstaw do lodówki na 30-60 minut, aby się ochłodziło.
  • Rozgrzej piekarnik do 160°C.
    Gdy masło stężeje, a ciasto się schodzi, wyjmij z lodówki i ostrym nożem przetnij ciasto tworząc kawałki w kształcie rombu. Piecz przez około 60-70 min, aż uzyskasz złoty kolor i będzie bardzo chrupiące. Gdy Baklawa będzie gotowa, wyjmij z piekarnika i natychmiast polej ją schłodzonym syropem. Odłóż na bok, aby wchłonąć cały syrop i ostudzić. Gdy cisto wypije cały syrop możesz podawać.

Film pokazowy

Notatki

  • This recipe contains too much baking powder.

Podobne posty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.